Fornuis

Multifunctioneel keukenapparaat

Fornuis

Fornuis

Het fornuis is een veelzijdig keukenapparaat. Een fornuis is namelijk uitgerust met kookpitten of een kookplaat gecombineerd met een oven. Graag vertellen we u meer over de verschillende opties waar u uit kunt kiezen als u een fornuis wilt aanschaffen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

 • Waarop letten bij de aanschaf van een fornuis?
 • Welke soorten kookzones zijn er?
 • Wat zijn de voordelen van een fornuis?
 • Wat zijn de minpunten van een fornuis?
 • Hoe maakt u uw fornuis schoon?
Direct meer weten? Neem dan contact op

Waarop letten bij de aanschaf van een fornuis?

Bent u van plan om een fornuis te kopen maar wilt u er eerst meer over weten? Wij delen graag een aantal belangrijke zaken zodat u een beter beeld krijgt bij uw nieuwe fornuis.

De eerste vraag die wij u zouden stellen als u bij ons komt vragen om een fornuis is: Welke aansluiting is er aanwezig in uw keuken? Heeft u een gasaansluiting of enkel elektra? De aansluiting bepaalt of u een gasfornuis of een elektrisch fornuis moet kiezen. Omdat er steeds meer nieuwe huizen zonder gasaansluiting worden gebouwd en we over een aantal jaren als samenleving van het gas af moeten volgens de overheid, is het elektrisch fornuis in populariteit gestegen.

Kiest u voor een elektrisch fornuis dan dient u er ook voor te zorgen dat uw meterkast is uitgerust met een krachtgroep. Daarbij moet er een perilex stopcontact in uw keuken aanwezig zijn om het fornuis op aan te sluiten. Een perilex stopcontact is een stopcontact met 5 openingen. Wilt u een gasfornuis dan is een gasaansluiting in de keuken noodzakelijk en ook gewoon een stopcontact.

Welke soorten kookzones zijn er?

Er zijn verschillende soorten kookzones mogelijk. Kies voor een inductie of keramische kookplaat of voor de traditionele gaspitten. De verschillen tussen deze drie kookzones zijn:

Inductie

Een inductie kookplaat zorgt voor verwarming op basis van magneten. Alleen de bodem van de pan wordt hierdoor verwarmt en niet zozeer de kookplaat zelf. De techniek zorgt voor een snelle verwarming van de pan in vergelijking met keramisch of gas. Daarbij is het het meest veilig in gebruik van alle drie de kooktoestellen.

Gas

In het geval van een gasfornuis worden de pannen met vuur verwerkt. Sommige kookunits zijn uitgevoerd met een wokbrander. Hiermee kan op hoge temperatuur worden gewokt. In zoverre is het veilig dat er op ieder gasfornuis een vlambeveiliging aanwezig zijn. Zodra de vlam dooft, stopt de gastoevoer.

Keramisch

Een keramische kookplaat lijkt qua uiterlijk veel op een inductiekookplaat. De werking is wel iets anders. Er zijn namelijk verwarmingselementen aangebracht onder de kookplaat. De oppervlakte van de plaat wordt warmt en verwarmt hiermee de pan. In vergelijking met een inductiekookplaat warmt een keramisch fornuis minder snel op. Daarbij blijft de plaat warm nadat de kookplaat is uitgeschakeld. Met kleine kinderen is dit minder veilig.

Voordelen van een fornuis

De belangrijkste voordelen van een fornuis hebben we voor u op een rij gezet:

 • Een fornuis is een kookplaat en oven verwerkt in één apparaat. Wilt u beide apparaten in uw keuken, dan is het voordeliger om te kiezen voor een fornuis.
 • Een fornuis kan verschillende maten hebben. Van 60 cm tot 1,5 wel. Een standaard breedtemaat naast 60 cm – die vaak wordt gekozen – is het 90 cm brede fornuis. Niet alleen is de kookplaat dan comfortabel en breed, maar ook de oven is dan 90 cm breed. Hierdoor is er genoeg ruimte voor een braadslee bijvoorbeeld. Iets wat niet altijd in de standaard oven van 60 cm past. Bent u fan van uw oven en wilt u er graag meer mee doen, dan is het een goede optie om te kiezen voor een breed fornuis.
 • Esthetisch ziet het er ook prachtig uit. Denk aan een rvs fornuis gecombineerd met een kleur zoals zwart of gewaagd oker. Het fornuis is dan een echte blikvanger in uw keuken.
 • Een fornuis is zowel los of als inbouwmodel verkrijgbaar.
 • Een fornuis kan perfect in een traditionele, vintage of moderne keuken. Afhankelijk van de afwerking is er altijd een fornuis dat past bij uw keukenstijl.

Minpunten van een fornuis

Uiteraard zijn er ook een aantal minpunten te benoemen:

 • Het heeft de nodige schoonmaak nodig als u kiest voor een gasfornuis.
 • Een fornuis is duurder dan een kookplaat, tegelijkertijd is het geen appels met appels vergelijken aangezien een fornuis ook een oven bevat.
 • Een fornuis neemt relatief veel ruimte in beslag.
Fornuis schoonmaken

Hoe maakt u uw fornuis schoon?

Is uw (gas)fornuis vies geworden na het gebruik en wilt u weten hoe u uw fornuis kunt schoonmaken? Wij geven een paar tips. Maak een sopje van warm water met schoonmaakazijn of afwasmiddel. Laat de gaspitten hier een half uur in weken. Maak ze daarna schoon met een schuurspons. Spoel de pitten goed af en droog ze af met een doek.

Rondom de gaspitten maakt u gemakkelijk schoon met een sopje en een doek. Heeft u aangekoekte etensresten? Besprenkel het met soda en wat azijnwater, laat het intrekken en haal het daarna met een sopje weg.

Wilt u meer weten over het fornuis?

Wilt u graag meer informatie over de aanschaf van een fornuis? Breng dan een bezoek aan onze showroom in Etten-Leur en wij helpen u graag bij het samenstellen van uw keuken inclusief passend fornuis.

Maak een afspraak

Heeft u vragen over een fornuis?

Marijn of één van onze andere keukenadviseurs adviseren u bij uw keuze voor een nieuwe keuken, keukenblad of keukenapparatuur. Neem contact met ons op als u verdere vragen heeft.

Uw overkoepelende keukenpartner

Onderdeel van keukenboer

Wilt u snel schakelen? Stel uw kunststof keukenblad op maat simpel samen met de online tool. Wij bieden maatwerk en het is verrassend goedkoop.

Lees meer

Onderdeel van keukenboer

Een betaalbare metamorfose voor uw keuken? Stel uw nieuwe keukendeuren op maat samen met de online tool. Verrassend voordelig en makkelijk.

Lees meer