Vaatwasser

Tijdsbesparing en groot comfort
Al sinds 1961 specialist
Tot 25 jaar garantie op binnenwerk
Meer dan 180 designs
Doe-het-zelf-keukens

Vaatwasser

Ruime vaatwasser indeling

Wilt u een vaatwasser kopen zodat u zelf niet meer een sopje hoeft te maken om uw vuile vaat schoon te maken. Het bespaart u in ieder geval tijd en een rommelig aanrecht. Meer weten over een vaatwasser en waar u op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser? Graag vertellen wij u er meer over.

Direct meer weten? Neem dan contact op

Op deze pagina vindt u meer informatie over:

  • Waarop letten bij de aanschaf van een vaatwasser?
  • Vrijstaande of inbouw vaatwasser?
  • Wat is de energiezuinigheid van een vaatwasser?
  • Hoe zit dat met het geluidsniveau van een vaatwasser?
  • Vaatwasser met comfortlift
  • Moet een vaatwasser op een aparte groep?
  • Hoe kun je een vaatwasser schoonmaken?

Waarop letten bij de aanschaf van een vaatwasser?

Wilt u een nieuwe vaatwasser aanschaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden om de juiste keuze te maken voor uw ideale vaatwasser. Denk aan zaken zoals, wilt u een vrijstaande vaatwasser of een inbouw vaatwasmachine. Hoe breed kan en mag de vaatwasser zijn. Een inbouw vaatwasser is standaard 45 of 60 cm breed. De energiezuinigheid en het geluidsniveau spelen uiteraard ook een rol. Daarbij komen steeds meer nieuwe functionaliteiten op de markt. Hier gaan we zo meteen dieper op in.

Vrijstaande of inbouw vaatwasser?

Heeft u voorkeur voor een vrijstaande of inbouw vaatwasser? Een inbouw vaatwasser wordt strak verwerkt in de keuken, waarbij het bedieningspaneel op de kopse kant is verwerkt. Een vrijstaande vaatwasser kan op iedere gewenste plek worden geïnstalleerd, mits er uiteraard een watertoe- en afvoer aanwezig is. Meestal zijn vrijstaande vaatwassers een stukje goedkoper dan een inbouw vaatwasser. Dat is meteen een belangrijk voordeel van een vrijstaande vaatwasser ten opzichte van een inbouw vaatwasser.

Een inbouw vaatwasser kent hoofdzakelijk twee breedtematen, namelijk 45 en 60 cm breed. Dit is ook gangbaar in een keuken aangezien de standaard keukenkasten ook 45 of 60 cm breed zijn. Hierdoor kan een vaatwasser prima ingebouwd worden in een keuken.

Zuinige vaatwasser

Wat is de energiezuinigheid van een vaatwasser?

Net als bij al het andere witgoed geldt voor vaatwassers ook een energielabel. Dit loopt van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is. Sinds 1999 is het verplicht om een energieklasse te vermelden. Omdat apparaten steeds zuiniger werden ontstond er een uitbreiden van de A klasse met maar liefst een A+++. Met de nieuwe standaard wordt alles opnieuw herverdeeld en lopen de energielabels weer van A tot G.

Hoe hoger de energieklasse (A = hoogst haalbare), hoe beter dit is voor het milieu. De snelle machines van tegenwoordig meten hoe vuil de vaat is, om hier het programma op aan te passen. Is de vaat erg vies dan wordt er meer water en energie verbruikt om de vaat schoon te maken. Heeft u een halve vaatwasser met vaat, dan zal er minder energie en water worden verbruikt. Dit stelt het programma zelf in.

Een interessante techniek is de Zeoliet-techniek. Hiermee kan de vaat op enorm lage temperatuur worden gedroogd. Zonder dat u de vaat dus nog nat uit de machine heeft. Fijn voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Hoe zit dat met het geluidsniveau van een vaatwasser?

Een vaatwasser mag maximaal 47 dB als geluidsniveau hebben. Met de nieuwste ontwikkelingen is het te zien dat de nieuwe vaatwassers hier flink onder zitten. Meestal zitten nieuwe vaatwassers onder de 40 dB. Let op dat de dB die wordt gecommuniceerd vanuit de leveranciers, gaat om het geluidsniveau dat van toepassing is op een situatie waarbij de vaatwasser is ingebouwd. Op basis hiervan ligt het geluidsniveau namelijk een paar decibellen lager.

Vaatwasser met comfortlift

Zoals gezegd zijn er veel nieuwe toepassingen doorgevoerd voor de vaatwasser. Een hele fijne toevoeging waar ook steeds meer mensen naar vragen is de vaatwasser met comfortlift. Dit betekent dat de laden met een bepaalde mechaniek omhoog komen. Hierdoor hoeft u (minder of) niet te bukken en is het makkelijker om de vaatwasser in- en uit te pakken.

Aeg comfort lift

Moet een vaatwasser op een aparte groep?

Voor een vaatwasser is het noodzakelijk om deze op een aparte groep aan te sluiten. Voor de vaatwasser gelden de NEN 1010 normen. Een vaatwasser heeft snel een vermogen van 2000 tot 2500 watt. De vuistregel is dat er op één groep 3500 watt mag worden aangesloten. Door een vaatwasser op een groep aan te sluiten is het mogelijk om er nog een klein apparaat aan toe te voegen, maar samen mag dit dus niet boven de 3500 watt komen. Dit betekent in de praktijk vaak dat een vaatwasser enkel en alleen op een aparte groep in de groepenkast moet worden aangesloten.

Schoonmaken vaatwasser

Hoe kun je een vaatwasser schoonmaken?

Hoe zorgt u ervoor dat u zolang mogelijk kunt genieten van uw vaatwasser. Uw vaatwasser goed schoonmaken zorgt ervoor dat u binnenkort niet zelf met een sopje en theedoek in de weer bent.

Voor een flinke opfrisbeurt doet u het volgende. Zorg ervoor dat uw vaatwasser leeg is. Spuit een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser en plaats daarnaast een bakje met schoonmaakazijn in de vaatwasser. Laat deze op het heetste programma draaien. Uw vaatwasser zal er weer als nieuw uitzien.

Wilt u uw vaatwasser gewoon schoonmaken? Verdeel dan een paar druppels citroensap over de vuile vaat en zet een normaal programma aan. Uiteraard kan dit ook zonder de vaat, maar voor deze manier hoeft u geen apart programma te draaien.

Wilt u meer weten over vaatwassers?

Wilt u meer weten over een vaatwasser voor in uw keuken? Kom dan langs in onze showroom in Etten-Leur. Graag bespreken we uw wensen en denken mee hoe u het meeste uit uw keuken haalt. Maak een afspraak via de site, dan zorgen wij dat de koffie klaar staat.

Maak een afspraak

Heeft u vragen over vaatwassers?

Marijn of één van onze andere keukenadviseurs adviseren u bij uw keuze voor een nieuwe keuken, keukenblad of keukenapparatuur. Neem contact met ons op als u verdere vragen heeft.