Keramische kookplaten

Voordelig elektrisch koken
Al sinds 1961 specialist
Tot 25 jaar garantie op binnenwerk
Meer dan 180 designs
Doe-het-zelf-keukens
Keramische kookplaat

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt op elektriciteit en is daarom een milieuvriendelijk alternatief in vergelijking tot koken op gas. Daarbij is het een vriendelijke geprijsde kookplaat in vergelijking met een inductie kookplaat. Ontdek meer over de keramische kookplaat.

U vindt hier meer informatie over:

 • hoe werkt een keramische kookplaat
 • de voordelen
 • de nadelen
 • keramische kookplaat met oven
 • aansluiting keramische kookplaat
 • keramische kookplaat schoonmaken


Direct meer informatie? Neem contact op
>

Keramische kookplaat werking

Hoe werkt een keramische kookplaat?

Een keramische kookplaat werkt op basis van warmtestraling en -geleiding. De kookunit bestaat uit een spiraal dat wordt verhit. De warmte geleid via de keramische glasplaat naar de pan die op de unit staat en wordt op deze wijze verwarmd. Een relatief eenvoudige techniek waarbij de plaat enige tijd nodig heeft om goed warm te worden. Als deze dan eenmaal heet is, duurt het ook wel even om weer af te koelen.

De voordelen

De belangrijkste voordelen van een keramische kookplaat zijn:

 • elektrisch koken en daarom geen open vuur in de keuken
 • de kookunit wordt rood zodra deze heet is, waardoor goed te zien is of de plaat nog warm is of niet
 • goedkope kookplaat
 • gladde oppervlak is makkelijk schoon te maken

De nadelen

De nadelen van een keramische kookplaat zijn:

 • een keramische kookplaat blijft nog lang warm en nagloeien, kan gevaarlijk zijn
 • de hele kookzone wordt verwarmd waardoor meer energie verloren gaat, in tegenstelling tot een inductie kookplaat waar alleen de pan wordt verwarmd en niet de hele unit
 • veel energie is nodig om de kookzone te verwarmen

Keramische kookplaat met oven

Een fornuis met oven zonder gas aansluiting? Overweeg dan een keramische kookplaat met oven. Voor een sfeervolle en landelijke uitstraling is een fornuis een veelgemaakte keuze. En deze kan tegenwoordig worden uitgevoerd met een keramische of inductie kookplaat.

Keramische kookplaat oven

Aansluiting keramische kookplaat

De aansluiting van een keramische kookplaat kan niet op een normale 230-voltwandcontactdoos. De kookplaat verbruikt relatief veel stroom en kan oplopen tot maar liefst 6000 watt. Daarom wordt er gebruik gemaakt van krachtstroom en wordt de kookplaat aangesloten met een perilex-stekker.

De wattage ligt zelfs nog hoger dan 6000W. 7400W voor 4-zone kookplaat en een nog hogere waardes bij 5-zone kookplaat.
Krachtstroom wordt vaak zo genoemd bij aansluitwaarden nog hoger dan 7400W. Tot die waarde en dus meestal met 4-zones spreken we van een kookgroep in de meterkast.

Keramische kookplaat schoonmaken

Een keramische kookplaat schoonmaken doet u eenvoudig met een sopje en een doek. Het gladde oppervlak maakt het makkelijk om dit goed bij te houden. Let op dat u dit niet direct kunt doen nadat u de kookplaat heeft gebruikt, het heeft tijd nodig om af te koelen.

Meer weten over een keramische kookplaat?

Wilt u meer weten over een keramische kookplaat en de mogelijkheid voor uw keuken? Bespreek uw wensen, gezinssituatie en kookstijl zodat wij u goed kunnen adviseren bij uw keuze voor keukenapparatuur inclusief kookplaat.

Maak een afspraak

Andere kookplaten bekijken?
inductiegas op glaskookplaat

Heeft u vragen over keramische kookplaten?

Marijn of één van onze andere keukenadviseurs adviseren u bij uw keuze voor een nieuwe keuken, keukenblad of keukenapparatuur. Neem contact met ons op als u verdere vragen heeft.